04 maj 2014

Svenska utdelningsaristokrater - finns de?


I USA finns det flera utdelningsaristokrater (Dividend Aristocrats), alltså bolag som höjt utdelningen under 25år i rad (!). I USA finns bolag som Coca Cola, Walmart och McDonalds med på denna lista. Hela listan med dessa amerikanska bolag finns "The DRiP Investing Resource Center".

Bolag som klarat av att höja utdelningen under så många år är inte alls lika vanliga i Europa och Sverige och det är svårt att hitta ens ett mindre antal här. I Sverige och ofta i Europa är det mycket vanligare att bolagen har som utdelningspolicy att "halva vinsten ska delas ut till aktieägarna" eller liknande. Detta gör att svenska bolag ofta får ganska svängiga utdelningar som varierar kraftigt mellan goda och dåliga år. Men finns det då några svenska bolag som skulle kunna kallas utdelningsaristokrater?

Nja, det verkar vara svårt att hitta bolag som klarat 25 långa år med utdelningshöjningar varje år. Ett bolag som ligger nära kan tänkas vara Handelsbanken har bara ställt ni sin utdelning två år (1922 och 1992) sedan banken introducerades på Stockholmsbörsen år 1873. Dessvärre har utdelningen inte alltid ökat så även Handelsbanken faller så svensk utdelningsaristokrat.

Men om vi sänker kravet lite och bara tittar på de senaste 10 åren då? Finns det då några svenska bolag som bara höjt utdelningen under 10 år i rad?

Nedan följer en sammanställning av svenska bolag under denna tid. Det är faktiskt bara Castellum och Intrum Justitia som klarar kriteriet med utdelningstillväxt i 10 år i rad i denna undersökning. Dessutom finns några bolag till som nästan klarar det med bara en enda utebliven höjning.

Klarar kriteriet med utdelningstillväxt i 10 år i rad: 
Castellum
Intrum Justitia

Klarar det med bara en enda utebliven höjning:
Alfa Laval
AstraZeneca
Atrium Ljungberg
Kinnevik
Swedish Match
Wallenstam


Finns det några fler svenska bolag som vi missat? Kom gärna med förslag!

Svenska utdelningsaristokrater


Unknown

Aktiekalkyl är en blogg om aktier och investeringar som utgår från att vi vill testa några idéer vi har och se hur det går på riktigt. Vi strävar också efter att lära oss mer och utvecklas som investerare och förstås att det ska bli en läsvärd blogg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Copyright @ 2013 Aktiekalkyl.

Designed by Templateify & CollegeTalks| Distributed by Rocking Templates