31 januari 2014

Hur bra är då Magic Formula historiskt?

Magic hat
Här på aktiekalkyl har vi portföljer med en variant av Magic Formula som vi kommer bygga upp under året med månadsinköp. Hur det kommer gå med dessa portföljer vet vi förstås inte, men vi kan titta lite på historiken för hur det har det gått om man använt konceptet Magic Formula på historiska data från Stockholmsbörsen.

Men först ska vi titta på hur formeln är uppbyggd, det hela är relativt enkelt och inte allt för krångligt. Magic Formeln försöker hitta lågvärderade bolag på börsen med hög avkastning med hjälp av två nyckeltal som är:


  1. Return on Capital (RoC) = EBIT / Investerad Kapital 
  2. Earnings Yield (EY) = EBIT / EV 

Magic Formula sorterar sedan först bolagen efter hur hög avkastning på Investerat kapital (RoC) är och därefter på den lägsta värderingen med hjälp av EBIT/EV-%.
Genom att addera de både nyckeltalens poäng så får man de (förhoppningsvis) bästa aktierna till lägsta värdering att komma högst upp på listan.

Hur har det då gått historiskt?
Om vi tittar på Magic Formula på Large och Mid cap bolag på Stockholmsbörsen från 2004 och fram till och med 2013 så ser resultatet ut så här:

Årlig avkastning %
The Magic Formula 22,0 %
OMXS30 6,5 %

Total avkastning %
The Magic Formula 630,4 %
OMXS30 87,1 %

Ett helt godkänt resultat får man säga. Speciellt som denna period inkluderar finanskrisen som kraftigt slaktade aktiekurser.
Nu återstår att se hur det går med våra portföljer här på Aktiekalkyl!

/Aktiekalkyl


Unknown

Aktiekalkyl är en blogg om aktier och investeringar som utgår från att vi vill testa några idéer vi har och se hur det går på riktigt. Vi strävar också efter att lära oss mer och utvecklas som investerare och förstås att det ska bli en läsvärd blogg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Copyright @ 2013 Aktiekalkyl.

Designed by Templateify & CollegeTalks| Distributed by Rocking Templates