08 maj 2014

Är det bäst att köpa A eller B-aktier?

Många svenska bolag har både A- och B-aktier noterade, vilka av dessa ska man köpa?

Några exempel på bolag med både A- och B-aktier noterade på börsen är Atlas Copco, Ericsson, Handelsbanken och Volvo.

Här är några saker att tänka på innan man väljer vilken aktietyp som ska ingå i portföljen:


Makt & uppköp - Det är olika röstetal på A- och B-aktier där A-aktien oftast har 10 ggr fler röster än B-aktien. Detta är knappast något en småsparare normalt behöver bry sig om då den post som ska köpas ändå inte år upp till att ge någon riktig makt i bolaget. Det finns dock möjligen ett undantag: Om bolaget kommer att börja köpas upp är det möjligt att efterfrågan blir större i de röststarkare A-aktierna och att därmed priset utvecklas bättre på dessa aktier. Så tror man att bolaget kan vara på väg att bli uppköpt kan det vara bra att överväga en investering i A-aktier.

Likviditet - Hur många aktier som omsätts varje dag. Hur lätt är det att sälja när alla springer mot dörren och vill sälja aktien snabbt vid en kris eller dålig nyhet? Mycket beror på hur stor post du har, några få aktier går förstås oftast att sälja. Men rör det sig om större poster kan det bli svårare. Risker finns också att det blir ett dåligt pris vid låg likviditet. För den långsiktige investeraren som tänker hålla kvar sina aktier betyder detta förstås inte mycket. Men vill man kunna sälja kan det en ganska stor betydelse.

Direktavkastning - Den kanske viktigaste punkten för en småsparare. Här kan man få lite mera utdelning till samma investering och det kan vara betydelsefullt. Detta är normalt det starkaste skälet att välja den aktie av A och B-aktien som för stunden är billigast.

Belåningsgrad - Vill du belåna dina aktier så kan det ha betydelse vilket aktieslag de har. Bankerna belånar som regel de aktier som är mer likvida (se ovan) mer än de aktier som inte är lika likvida. Detta mest för att banken snabbat ska kunna sälja aktierna om de skulle bli tvingade att lösa in de belånade aktierna.

Ett exempel på hur mycket man kan belåna aktier:
Handelsbanken A hos Nordnet = 80%
Handelsbanken B hos Nordnet = 70%
Handelsbanken A hos Avanza = 75%
Handelsbanken B hos Avanza = 70%

Sammanfattning: Oftast är det viktigast för en småsparare att få en något högre direktavkastning och då ska man köpa den av A och B-aktien som för stunden är billigast.



Unknown

Aktiekalkyl är en blogg om aktier och investeringar som utgår från att vi vill testa några idéer vi har och se hur det går på riktigt. Vi strävar också efter att lära oss mer och utvecklas som investerare och förstås att det ska bli en läsvärd blogg.

1 kommentarer:

  1. Kommer din sida någonsin igång igen? :/
    www.ihallandeinvest.se

    SvaraRadera

 

Copyright @ 2013 Aktiekalkyl.

Designed by Templateify & CollegeTalks| Distributed by Rocking Templates